Folge uns

Sei nicht schüchtern, melde dich. Wir lieben es interessante Leute zu treffen und neue Freunde zu finden.

Casa Cova // anonimous_mx

Text description provided by the architects.

Located in Puerto Escondido, Mexico, Casa Cova is arranged on a land piece between the Pacific Ocean and the Oaxacan mountain range of 328 ft by 115 ft on the seaside, that sits just 230 ft away from the coast. The project’s program was designed as a vacation home for two families, which involved creating two different compounds of private rooms that connect through the common recreational areas.

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

The house consists of two main parts: a large, central common area, and two parallel arms located at the side of the terrain that contain the private suites. The large-scale central volume marks the access to the house, which has two main entrances that pass through a lattice wall, helping to cross-ventilate the common spaces and creating a dynamic light pattern from dusk till dawn.

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

This central volume is embodied by a high-ceiling multi-purpose public space that contains a Living Room, a Diner Area, and a Bar. The volume is topped by a 100 ft. long ‘palapa’, a regional cover technique made of dried palm tree leaves, that cools down the tropical temperatures down to around 730F by providing shade and room for the heat to exit through the top of the structure.

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

A system of parallel concrete walls encloses the two arms that host the private bedrooms of the house. Each one of these arms houses three pavilions (one master suite, and two kid’s bedrooms), each with their own private bathroom; each master suite has its own framed view of the Pacific horizon.

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

The pavilions are connected by a series of interlocking open courtyards which create the kid bedrooms´ main views and entry points as well as achieve cross-ventilation so the temperatures on the inside can be lowered. All private rooms and the main central volume share the view and access, right in the center, to a pool designed as a set of alternating planes which contains shaded recreational areas looking out into the ocean.

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

The house was designed to work with its natural context, using locally sourced dried palm tree leaves on walls and ceilings, Parota wood for the carpentry and a breath of green thanks to the regional low-maintenance vegetation chosen for the landscaping, as they help keep the maintenance low cost and dignify the ageing process of the building.

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

The reliant use of concrete on the structure and finishes responds to local needs as well; the constant intensity of the sun and the salinity of the place demand a material that ages finely without the need of much (if any) maintenance. The building is also strategically lifted 5 ft from the ground, in order to avoid floods by the well- known “mar de fondo” that usually affects this area of Puerto Escondido’s coast.

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

The main rooms, interlocking planes and high ceilings of ‘Casa Cova’ seek to remind us of the alternating heights of the massive chambers of the Mitla archeological ruins, juxtaposed with the smaller private passages commonly found on pre-colonial regional architecture..

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

© Rafael Gamo

Casa Cova Gallery

The post Casa Cova // anonimous_mx appeared first on Journal.

BAUBIBLE TEST